
Istraživanje je uključilo 621 školske djece i tinejdžera u drugom, petom, osmom i trećem srednje, koja su pod paskom stručnjaka ispunila anketu s pitanjima vezanim uz prehranu i fizičku aktivnost.
Preko petine djece izjavilo je da izvan kuće jede četiri i više puta tjedno, ne uključujući ručkove u školi ili hranu za međuobrok koju su nosili od kuće. Isto tako starija djeca (37%) češće konzumiraju fast food od mlađe djece (11%). Djeca koja redovito večeraju izvan kuće konzumiraju više ugljikohidrata, soli i masnoća nego djeca koja jedu kod kuće.
Prema riječima Karen Olson, voditeljice istraživanja, još više zabrinjava to što ta djeca imaju i povišen krvni tlak, nižu razinu dobrog HDL kolesterola i manje LDL čestica. Male, guste čestice LDL kolesterola poznate su kao rizični faktor za pojavu ateroskleroze jer tvore naslage na arterijama. Djeca koja jedu brzu hranu također imaju i manju osjetljivost na inzulin što je rani pokazatelj dijabetesa.
Da stvar bude još više zabrinjavajuća, djeca koja češće i više jedu fast foodu prosjeku popiju i do 1, 5 puta više slatkih, gaziranih pića nego njihovi vršnjaci. Uz to se manje kreću i provode više od četiri sata dnevno za računalom, televizorom ili play stationom.
Konzumiranje obroka izvan kuće, u razumnoj mjeri, maksimalno 2-3 puta tjedno, nije imalo tako štetne efekte.
Poruka koju upućujemo roditeljima, kaže Karen Olson, je ta da ste vi roditelji ti koji trebate kreirati jelovnik i odabrati što će vaša djeca jesti. Napravite zdravi odabir, čak i u fast food restoranima uvijek možete izabrati salatu ili neku drugu manje masnu i slatku hranu.
Izvor: health.aol.com