I unatoč koroni, POST izvrstan!

Ured trenera: 099 369 0155 / Tel: 031 213 538

Vijesti

I unatoč koroni, POST izvrstan!

I unatoč koroni, POST izvrstan!

Veljača 27, 2021

Gimnastičko društvo Osijek - Žito napravilo je odličan potez prošlog rujna proširujući svoju ponudu i nudeći građanstvu, uz sve postojeće sadržaje, i još jedan potpuno novi: školu mršavljenja. U suradnji s doc. dr. sc. Mariom Ćurkovićem i Draženom Gorjanskim, dr. med, GD Osijek - Žito nastavilo je ostvarivati svoje planove o brandiranju Sokol Centra kao regionalnog središta zdravlja.

Zamisao se počela ostvarivati u rujnu prošle godine kada je započela šestomjesečna obuka prvih polaznika posebno osmišljenog programa nazvanom POST (Program Osječkog Smanjivanja Težine). Tijekom programa polaznici su obučeni u nizu vještina nužnih ne samo za smanjivanje tjelesne težine, nego i za lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama koje mogu biti okidač nepravilnom ili pretjeranom jedenju. Tijekom sastanaka u Sokol Centru koji su se održavali jednom tjedno, dr. Ćurković i dr. Gorjanski prenosili su polaznicima raznoliku paletu medicinskog znanja i niz prikaza suvremenih istraživanja važnih za uspostavu i održavanje zdrave tjelesne težine.

Program je završio u prošlu srijedu, 24. veljače 2021. nakon čega su prikazani rezultati cijelog Programa. A ti su rezultati doista dojmljivi. Naime, polaznici su smršavili u prosjeku 14,2 kg (u rasponu od 8,2 kg do 26,3 kg) već u ovisnosti o tome kolika je bila razlika početne i ciljne težine. Tako su polaznici Programa (njih 24) smršavili ukupno 340 kg!

Pokazatelji su izvrsni. Naravno, rezultati ovise i o težini s kojom polaznici ulaze u Program; ako je ta težina veća, čime polaznici imaju veću mogućnost mršavljenja, rezultati su povoljniji. Kod nas je bio slučaj da smo imali nekoliko polaznika koji su već nakon 4 mjeseca dostigli svoju idealnu težinu, ali su ostali u Programu jer im je bio zanimljiv pa nam se time smanjio prosjek. No, i unatoč tome, rezultati su dojmljivi. Prilično smo se namučili dok nismo iščitali veliki broj istraživanja i radova kako bi sastavili program koji će biti učinkovit, ali su ovi odlični rezultati pokazali da se sve isplatilo. Mislim da smo na tragu programa koji će zahtijevati minimalne promjene u životnoj rutini polaznika, a dati odlične rezultate“, zadovoljno ističu autori POST-a.

Valja istaknuti kako je ovaj uspjeh tim veći što se odvijao u nenormalnom vremenu zatvaranja zbog pandemije.

Da, sve dodatno dobiva na težini uzmemo li u obzir kako je POST proveden tijekom ograničenja koje nam je nametnula pandemija. Ograničenje kretanja i druženja, zatvorenost u ograničenom prostoru dodatno potiču jedenje i otežavaju provedbu bilo kojih mjera koje imaju za posljedicu lišavanje ugode. No, naši su polaznici smogli snage i volje prebroditi i te prepreke i napraviti obratno od cijelog svijeta – dok su drugi primali kilograme, mi smo mršavjeli. Pitanje je kakvi bi rezultati bili da je sve održano u normalnim uvjetima. No, unatoč iznimnim rezultatima valja biti oprezan u procjenjivanju kvalitete POSTA. Naime, nije rijetkost da se nakon mršavljenja izgubljeni kilogrami i vrate. Kako bismo to spriječili osmislili smo program nazvan POST PLUS, a riječ je o nastavku ovog programa u kojemu će druženje biti nešto rjeđe (jednom mjesečno), ali stalno. Na taj će način svi polaznici imati trajnu potporu kako međusobnu tako i nas dvojice, a sve s ciljem trajnog zadržavanja zdrave tjelesne mase. Nadamo se da će u PROGRAMU PLUS svi oni koji nisu ostvarili ciljnu težinu to učiniti, a oni drugi uspjeti zadržati dostignuto. Tek kada to ostvarimo, možemo govoriti o ukupnoj kvaliteti našeg programa“, ističe dr. Gorjanski.

U tijeku je Program za polaznike koji su krenuli 1. veljače ove godine, a nova će skupina krenuti od prvog rujna 2021.

 

post zavrsno

Slika 1. Voditelji programa POST: Dražen Gorjanski, dr. med. (lijevo) i doc. dr. sc. Mario Ćurković s najuspješnijom polaznicom koja je tjekom programa izgubila čak 26,3 kg.

 

post tablica

Slika 2. Prikaz ukupnog gubitka tjelesne mase polaznika POST-a od 2. rujna 2020. do 24. veljače 2021.

 

Share it!

Kontakt

Kralja Zvonimira 5, Osijek
Phone: 031 213 538
Fax: 031 213 537
Email: ivana@gdosijek.hr

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline