GIMNASTIKA – NAJBOLJI SPORTSKI POČETAK ZA SVAKO DIJETE

 Tel: 031 213 538, Fax: 031 213 537

Vijesti

GIMNASTIKA – NAJBOLJI SPORTSKI POČETAK ZA SVAKO DIJETE

GIMNASTIKA – NAJBOLJI SPORTSKI POČETAK ZA SVAKO DIJETE

Rujan 6, 2017

Gimnastička rekreacija predstavlja najprimjereniji oblik sportske aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi obzirom da u jednom sjedinjuje vježbe ravnoteže, koordinacije i snage i bez sumnje izvrstan je početak bavljenja organiziranom tjelesnom aktivnošću još u najranijoj dobi. 

Dobrobiti bavljenja gimnastikom su mnogobrojne, a o njima najbolje svjedoči i niz istraživanja. Kao jedna od najčešćih oblika rekreacije za djecu, gimnastika povećava pokretljivost tijela, gipkost pokreta, izoštravaju se refleksi i usklađuje koordinacija. Istovremeno dijete poboljšava svoje držanje, ali i ojačava strukturu kostiju što je izuzetno važno obzirom da sjedilački način života danas - djeca (ali i odrasli) sve manje vremena provode u šetnji i igri tako da organizirano bavljenje gimnastikom nadoknađuje izostanak tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Redovito bavljenje gimnastičkom rekreacijom pomaže u razvoju socijalnih vještina koje će djetetu pomoći u savladavanju psihičkih i emotivnih izazova kako u djetinjstvu tako i u odrasloj dobi. Kako primjerice kvalitetno komunicirati s vršnjacima te kako uspješno slijediti upute trenera - samo su neke od vještina kojima dijete treba ovladati još u najranijoj dobi. Gimnastika pored toga vrlo uspješno pomaže najmlađima i u razvijanju samopouzdanja te osjećaja vlastite vrijednosti.


GIMNASTIKA KAO TEMELJ ZDRAVOG I AKTIVNOG ŽIVOTA

Gimnastička rekreacija potaknut će kod djece koja se njome redovito bave niz pozitivnih promjena, fizičkih i psihičkih. Najvažniju odluku o tome hoće li se dijete uključiti u ovaj oblik sportske rekreacije imaju ponajprije mame i tate.

„Roditelji su prvi primjer i pokretači stupnja aktivnosti svoje djece. Odgovorni su za stvaranje navika aktivnog života, kretanje i igru u najranijoj životnoj dobi djeteta. Kako dijete odrasta potrebno ga je usmjeravati bavljenju sportom i prepustiti stručnom vodstvu trenera i kineziologa. Prednosti gimnastike pred drugim sportskim aktivnostima za djecu su što se kroz specifične oblike vježbanja ravnomjerno jača cijelo tijelo, postiže fleksibilnost i stabilnost. Kreiraju se pozitivni motorički obrasci, uvježbava se ravnoteža, poboljšava koordinacija koja je važan faktor prevencije, ali i temelj za  nadogradnju ukoliko se dijete odluči baviti drugim sportovima u kasnijoj dobi“, ističe fizioterapeutkinja Ozana Pope – Gajić iz tvrtke Ergovita.

Današnji roditelji suočavaju se s velikim izazovima u odgoju svoje djece i često trebaju pomoć i savjete stručnih osoba. Treneri gimnastike često su se pokazali kao odlični "suodgojitelji" koji kroz gimnastiku na jednostavan i zabavan način uče najmlađe važnim životnim lekcijama.
 

GIMNASTIKA ZA PREDŠKOLCE I ŠKOLARCE

Gimnastikom se dijete može početi baviti već u dobi od 3. godine (ili čak i ranije uz asistenciju mame ili tate) kroz programe tzv. gimnastičkih igraonica gdje se uče osnovni gimnastički elementi. U sklopu treninga najmlađi vježbaju penjanje, kolutanje, skakanje te razvijaju osnovnu snagu cijelog tijela..

Trening školske djece uključuje vježbe snage i fleksibilnosti te učenje naprednijih elemenata na gimnastičkim spravama. Djecu se kroz igre natjecanja potiče na razvijanje timskog rada i osjećaja samopouzdanja, a istovremeno se stječu navike zdravog života te uviđa korisnost bavljenja sportom od najranije dobi. Na trenerima je odgovornost da gimnastičke treninge učine izazovnima, ali i zabavnima za svaku starosnu skupinu pojedinačno tako da djeca neprestano imaju osjećaj postignuća i napretka učeći nove vještine.


Programi gimnastičke rekreacije za djecu predškolske i školske dobi provode se u Gimnastičkom društvu Osijek – Žito, Šećeranski dom – Frankopanska 99. Više informacija saznajte na www.gdosijek.hr ili pozivom na brojeve 031 213 538 ili 091 421 1188.
Share it!

Kontakt

Kralja Zvonimira 5, Osijek
Phone: 031 213 538
Fax: 031 213 537
Email: ivana@gdosijek.hr

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline