7 zlatnih darova gimnastike

Ured trenera: 099 369 0155 / Tel: 031 213 538

Vijesti

7 zlatnih darova gimnastike

7 zlatnih darova gimnastike

Rujan 17, 2020

Gimnastički trening je dugoročni razvoj osobe u fizičkom i psihičkom smislu koji uz pravilnu izvedbu donosi velike prednosti u daljnjem razvoju vježbača.

Kada se govori o gimnastici često su prve pomisli o osobama koje izvode atraktivne, opasne i zahtjevne akrobacije na raznima površinama. Gimnastika u sportskom smislu često se uzima kao bazičan tip vježbanja i predstavlja skup struktura kretanja koje se mogu primjenjivati u ostalim sportovima.  Postoje razni sportovi, te niz aktivnosti koji u svojim treninzima imaju implementirane elemente gimnastike prilagođene njihovim specifičnim aktivnostima.

1. Kod učenja gimnastike svaki svoj pokret ima određeni stupanj težine i tehniku izvedbe što omogućuje da se prilagodi uzrastu ili trenutačnom nivou spremnosti vježbača. Ovim pristupom se lakše detektiraju greške, omogućuje se razvoj koji se može pratiti, te se reduciraju ozljede i potrebe za pretjeranim treningom.

2. S obzirom na to da je bitno cijelo tijelo, kod gimnastičara se od malih nogu potiče da razvijaju sve mišićne skupine i razne sposobnosti. U početku je to penjanje, skakanje i kolutanje, a kasnije postaje ozbiljniji pristup vježbanju gdje se mora razviti skladno i funkcionalno tijelo koje će sve vještine iz djetinjstva prenijeti na daljnji trening.

3. U gimnastici se velika pozornost posvećuje razvoju raznih vrsta fizičke spremnosti. Radi se na fleksibilnosti radi razvijanja amplitude pokreta i eksplozivnosti radi izvedbe reakcije u trenutku kad se radi o elementima gdje je potrebna eksplozivna snaga. Također se razvija snaga i izdržljivost radi uspješnog savladavanja elemenata koji zahtijevaju izdržaje u raznim pozicijama, te prolaske kroz razne položaje.

4. Premda ozljede postoje u svakom sportu, gimnastičke dvorane posjeduju veliki broj pomagala i opreme koje omogućuje sigurno i postepeno učenje raznih elemenata, te takvim pristupom osjetno smanjuje šanse za ozljede.

5. Treneri gimnastike su osobe koje kroz asistencije elemenata i učenje vježbi uče vježbače kako pravilno držati poziciju tijela kroz veliki niz vježbi,  akrobacija i naprednijih elemenata. Premda ovo može zvučati sasvim logično, radi se o osobama koje imaju izraženo oko za detalje što se tiče ispravljanja pokreta te iskustvo kako riješiti problem i vježbača vratiti na pravi put. 

6. Gimnastika se često veže uz dvorane, no u današnje vrijeme nastaju vanjska vježbališta koja izgledaju poput gimnastičkih, prilagođena modernim trendovima. Rekreativci imaju mogućnost izvedbe osnovnih vježbi koje su prije isključivo bile moguće samo u gimnastičkim dvoranama. Društvene mreže obiluju s velikim brojem video uputa koje objašnjavaju izvedbu raznih vježbi koje su inače sastavni dio gimnastičkog treninga.

7. Možda najvažnija lekcija gimnastike jest to što nas uči strpljivosti, upornosti, pedantnosti, a eliminira želju za brzim uspjehom i preskakanjem određenih koraka. Svaki dan je potencijalni trening i svaki dan napravimo korak naprijed. Gimnastički trening je dugoročni razvoj osobe u fizičkom i psihičkom smislu koji uz pravilnu izvedbu donosi velike prednosti u daljnjem razvoju vježbača.

Gimnastika se razvijala zajedno sa čovječanstvom i često paralelno u raznim dijelovima svijeta. Današnjica je ispunjena gimnastičkim utjecajima i zasigurno će ostaviti pozitivni utisak na daljnji razvoj u budućnosti.

Autor teksta: Matko Maduna

Junior 2

Junior 3

Junior 4

Junior 5

Junior 6

Share it!

Kontakt

Kralja Zvonimira 5, Osijek
Phone: 031 213 538
Fax: 031 213 537
Email: ivana@gdosijek.hr

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline